Descrierea proiectului

Este bine cunoscut ca regiunea numita NEAM (North East Atlantic, Mediterranean and Adjacent Seas) este expusa tsunamiurilor si, ca si in alte regiuni ale globului, si ea se confrunta cu cresterea nivelului de risc datorita urmatorilor factori: (i) dezvoltarea continua a zonelor costiere, (ii) construirea unor infrastructuri critice si (iii) prezenta mereu crescanda, pe plajele atractive ale marilor si oceanelor a sute de mii de turisti.

Marea Neagra face parte din NEAM ca mare adiacenta. INCDFP este Punct National de Contact (Tsunami National Contact - TNC) in cadrul “Intergovernmental Coordination Group for the Tsunami Early Warning and Mitigation System in the NEAM”. Se fac demersuri pentru a deveni si Centru National de Avertizare pentru Tsunami (National Tsunami Warning Center - NTWC).

In ultimii ani, cercetatorii europeni si-au imbogatit foarte mult cunostintele din domeniul hazardului datorat tsunamiurilor si au implementat infrastructuri operationale prin crearea de sisteme regionale de urmarire a tsunamiurilor (Candidate Tsunami-Watch Providers - CTWP) si centre nationale de alertare (NTWC). Cu toate acestea au ramas multe zone neexplorate si de aceea este nevoie de un efort suplimentar sustinut pentru acoperirea lacunelor. ASTARTE-BS (Assessment STrategy And Risk for Tsunami in Europe – Black Sea) își propune să dezvolte o strategie cuprinzătoare pentru a atenua impactul tsunamiurilor în regiunea NEAM – Marea Neagra. Pentru atingerea acestui obiectiv, s-a creat un consorțiu interdisciplinar si multinational format din 27 de parteneri care include toti CTWP apartinand NEAM cat si institutii cu experienta din Europa si din lume.

ASTARTE-BS va imbunatati (i) cunostintele de baza legate de generarea si recurenta pe termen lung tsunamiurilor trecand dincolo de simpla folosire a unor cataloage, prin folosirea unor noi date de observatie dar si a analizelor statistice sofisticate pentru evaluarea hazardului corelat cu producerea evenimen-telor mari si extreme in zonele expuse ale NEAM-Marea Neagra, (ii) tehnicile numerice de simulare a tsunamiurilor, cu accent pe codurile în timp real și noi abordări de emulare statistice si (iii) metodele de evaluare ale hazardului, vulnerabilitatii si riscului. ASTARTE-BS va oferi, de asemenea, (i) liniile directoare pentru Eurocodurile din domeniul tsunamiu-rilor, (ii) instrumente mai bune pentru prognoza și avertizarea CTWPs și NTWCs si (iii) ghiduri practice pentru factorii de decizie pentru cresterea rezilientei comunităților din zonele costiere ale marii Negre. În concluzie, ASTARTE-BS va dezvolta elemente științifice și tehnice de bază care să permită o îmbunătățire semnificativă a sistemului de avertizare la tsunami în zona Marii Negre din punctul de vedere al monitorizarii și prognozei. Scopul final al proiectului este de a creste reziliența societatii la tsunami, prin îmbunătățirea pregătirii populației din zona costieră, și, în cele din urmă, de a salva vieți și bunuri materiale.